Hvidet

Esther – Michelsen & Christensen

Linjen under overskriften står for den ene af mine tre yngste børns fire bedsteforældre, Esther Margrethe Michelsen (1919 – 2013), og hendes to forældre, Christian Frederik Harald Michelsen (1887 – 1963) og Juliane Kristjane Christensen (1891 – 1968). ’Hvidet’ i overskriften er den gård i Lendum sogn hvor Esther blev født i 1919. Som Bilag 3 er et kort over sognene i østre Vendsyssel.

Anetavle for Esther Margrethe Michelsen i Bilag 1 kan man se de første fem generationer af hendes aner. Esthers fars aner er foroven, og hendes mors aner er forneden.

1. Christian Frederik Harald Michelsens aner

Chr. Michelsen – som han selv kaldte sig – havde sit efternavn fra sin farfar som hed Michel til fornavn. Om faderen, Jens Michelsen, og hans aner har jeg skrevet Nedslag i Michelsen-slægten hvor man kan læse at denne gren af familien ikke udgøres af vendelboer, men at de stammer fra Midtjylland mellem Århus, Silkeborg og Viborg. Først ved Jens Michelsens tip-oldeforældre kommer der dog forfædre af Foss-grenen fra Vendsyssel, sært nok fra nabosognet til Lendum sogn. Jeg har ikke siden kunnet finde nyt om den gren, men Foss-navnet som tidligere også blev stavet Voss, mødes første gang i kilderne i Sønderborg. Det er muligt at denne familie er indvandret fra Tyskland hvor Voss er et almindeligt slægtsnavn. Også Foss-familiens fornavne kunne tyde på det.

Michel Jensens mor, Øllegård Michelsdatter, var ifølge folketællingen i Haurum sogn i 1787 et uægte barn af Birthe Sørensdatter, og de to boede sammen hos Birthes mor, Ellen Nielsdatter, som var enke efter Søren Frandsen. Navnet Øllegård er en fordanskning af det tyske navn Hildegard. Hvis man kikker i folketællingen efter en mand med fornavnet Michel, finder man som den eneste i sognet Michel Jørgensen som var født i 1758. Han er registreret som ugift tjenestekarl på en anden gård. Måske var han faderen og ikke den Michel Hansen fra Skjød som tidligere har været nævnt som barnefader på Internet. Sidstnævnte dog uden dokumentation, og desværre begynder kirkebogen for Haurum sogn først i 1778. Ellen Nielsdatter døde samme år som folketællingen i 1787, og af skiftet efter hende (som er renskrevet af arbejdsomme mennesker og lagt på Internet) fremgår det at Birthe havde fire brødre og tre søskende, og at hun nu er tjener i Torup på Bidstrup gods i nærheden af Haurum. Øllegård findes i Folketællingen for 1801 som tjenende på Søren Sørensens gård i Haurum. På samme gård var Jens Poulsen ansat som karl, og det var nok den Jens Poulsen som hun blev gift med i Haurum i 1803. I folketællingen står han som født i 1773, medens han andre steder er anført som født i 1771 eller 1772. Ud for Jens står der i folketællingen: ’Tjenestefolk og Nationalsoldat’, så Jens har også været udtaget som landsoldat. Efter giftermålet boede Jens og Øllegård sammen i Haurum, indtil hun døde i 1819. Herefter giftede Jens sig igen og fik mindst fire børn sammen med den nye hustru, og den ældste fra 1823 fik navnet Øllegård.

Jens Michelsen blev gift med Ane Margrethe Jensen fra Lendum, og hendes aner synes alle at være fra egnen (Lendum, Hørby og Tårs). Gennem ægteskabet kom han i besiddelse af Hvidet. Ane Margrethe var den ene af Jens Hansen og Mette Nielsdatters tre døtre på Hvidet, og i Folketællingen for 1880, er de tre Jensdøtre, Ane Margrethe, Kirsten Marie og Kristiane, registreret som hjemmeboende i en alder af hhv. 30, 28 og 25 år. Det var efter den tids normer piger som var sent ude i ægteskabelig henseende. Opført under tre karle og en tjenestepige rummer husstanden også en pige på ét år, Jensine Olga Elise Johanne Olesen, og om hende står i bemærkningerne at hun ’Forsørges af Husfaderen’. Ved nærmere eftersyn viser det sig at der ud for Kirsten Marie står ’Gift’ og tilsvarende ud for karlen Christian Carl Olesen, og det var deres fælles barn. Hun blev født 15. juni 1878, og i kirkebogen står Christian Carl og hans hustru Kirsten Marie som forældre. De var blevet gift 26. marts samme år. Senere slog parret sig ned på Sønderskov i Karup sogn, Dronninglund herred

Tre år efter, 14. august 1881, var det så Ane Margrethe og Jens Michelsen der blev gift som omtalt i Nedslag i Michelsen-slægten. Den tredje datter, Kristiane, blev som den sidste gift 8. januar 1882 med Mads Peter Hansen fra Vestergård i Trøderup i Skærum sogn. Ved Folketællingen i 1890 var de flyttet hjem til hans forældre, og de havde to børn, Thyra Agathe Kirstine Mettine og Jensine Petrea Sørine Helga. Der er meget stor forskel på navngivning i begyndelsen og slutningen af århundredet hvor man i begyndelsen kun gav pigerne et enkelt navn som fx Maren, Marie eller Mette.

Om de tre piger blev der til anledningen i 1977 uddelt skriftet 150 års slægtsgårdsjubilæum i ”Hvidet” med udgangspunkt i de tre ovennævnte stammødre, og i skriftet er deres efterslægt registreret. Af Trap Danmark opslag om Lendum fremgår det at gården kendes fra 1662 under navnet Huidet.

I 1960 udarbejdede Christian Michelsen artiklen Af slægtsgården ”Hvidet”s historie til Slægtsgården som var et tidsskrift for Dansk Slægtsgårdsforening. I artiklen fortæller forfatteren om Hvidets historie fra 1827 hvor den kom i familiens eje efter en tvangsauktion. Køberen var Hans Jeppesen, og den næste ejer var Jens Hansen som er omtalt ovenfor. Artiklen rummer næsten kun rent faktuelle forhold. Den har dannet grundlag for et Slægtsgårdsdiplom udstedt efter 1986.

2. Juliane Kristjane Christensens aner

Juliane Kristjane (kaldet Kristjane) blev født på gården Lerbjerg i Lendum, og hendes aner på fædrene side er alle fra egnen. Faderen, Kristen Kristensen, var født på Trøderupgård i Skærum, og det var ejeren af den gård som senere tilkøbte Nygård i Trøderup da den blev solgt af Larsen-familien. Hans moders familie var fra Åsted mellem Lendum og Frederikshavn. Kristens mor blev døbt Christiane Stephensdatter, og det lyder udenlandsk, men hendes far var døbt Steffen Michelsen. Man lagde nok ikke så megen vægt på den konkrete skrivemåde, og ’Michelsen’ blev sikker også udtalt som ’Mikkelsen’. Da Steffen blev født, var hans far, Michel Nielsen, 72 år gammel, og i folketællingen to år senere anførtes om Michel: ’Mand næsten blind og nyder Almisse et jordløs Huus’. Heldigvis havde han en ung kone på 40 år. Steffen var ifølge Folketællingen 1834 smed, og hans hustru Kirsten Christensdatter var ’kone, tillige skræder’.

Julianes mor hed Simine Olesen opkaldt efter hendes morfar, Simon Nielsen. Simine var fra Hørby, og hendes forfædre fra Sindal, Hørmested, Astrup og Tolne sogne. Simines farfars mor, Maren Christensdatter, var efterkommer af Frandz Andersen som var ridefoged i 1672 på Hvidstedgård i Tårs og senere på Baggesvogn i Sindal. I 1674 hed godsejeren på Hvidstedgård Matthias Foss, men han stammer fra Lund i Skåne og har intet at gøre med Foss-familien på Jens Michelsens side. Frandz Andersens efterslægt er beskrevet i en række hæfter udarbejdet af Carl B. Christensen i 1980’erne.

3. Christian Frederik Harald Michelsen og Juliane Kristjane

Christian og Kristjane blev gift i 1917. Der foreligger ikke noget om deres opholdssted inden deres bryllup, men ved Folketælling 1916 bor ingen af dem hos deres respektive forældre i Lendum. Det er mundtligt oplyst af deres datter, Esther, at Christian var indkaldt til sikringsstyrken under 1. Verdenskrig og bl.a. opholdt sig på Middelgrundsfortet i Øresund. Kristjane har nok haft plads på en passende gård hvor hun kunne blive oplært i sin kommende gerning som leder af husholdningen på en gård med familie, karle og piger. Jens Michelsen døde i 1919, og i 1920 fik Christian skøde på Hvidet.

Christian var meget involveret i Indre Mission, og i bogen Lendum sogn udgivet af Egnssamlingen Lendum sogns lokalhistoriske Arkiv i 1990 er aftrykt Christians Træk af Indre Missions Samfunds Historie i Lendum fra 1880 og til 1960 hvor han skrev den. Hans arbejde for Indre Mission betød mange rejser til møder i København.

Christian var interesseret i lokalhistorie generelt, og han abonnerede derfor på det store værk Trap Danmark i 26 bind som rummer et væld af fakta om samtlige sogne i Danmark.

Parrets datter, Mary Minna, har skrevet nogle erindringer Mary Minna Michelsen skriver til det før nævnte værk om Franz Andersens efterslægt, og de giver et levende indblik i livet på Hvidet i mellemkrigstiden.

4. Christian Frederik Harald Michelsen og Juliane Kristjanes efterslægt

Efterslægtstavle for Christian Frederik Harald og Juliane Kristjane i Bilag 2 kan man til højre for hovedpersonerne se deres tre børn som alle blev født på Hvidet. Her er et billede af dem:

Kristjane, Esther, Mary, Jens Ejner og Christian Michelsen

Det ældste barn, Esther Margrethe (1919-2013), gik i skole i Lendum og kom senere på højskole i Horne ved Hirtshals. Hun havde også plads i huset i Hellerup i Gentofte og senere i Karlslunde ved Køge. Hun var på et tidspunkt forlovet med en ung mand fra Lendum-egnen, men han brød forlovelsen. Vi ved ikke hvem han var, eller hvor længe forlovelsen varede, men dengang var forlovelse en alvorlig sag, og det var hårdt for Esther at blive vraget. Heldigvis mødte hun på et stævne for gamle elever på Horne Højskole sin kommende ægtemand, Bernhard Larsen, fra Nygård i Skærum sogn, en afstand mellem deres barndomsgårde på ca. 2 km i luftlinje.

Om deres to børn, Jens Christian (1950-2007) og Inger født 1954 har samme Inger skrevet biografien og erindringsværket Jens Christian Nygaard Larsen 1950-2007 Et liv er forbi – Stafetten er givet videre.

Jens Christian var aktiv i TST, den lokale idrætsforening i Tilst, og han er omtalt i værket Fra Tilst Boldklub til TST som er udgivet i juni 2023 af Lokalhistorisk forening Tilst-Kasted-Geding.

Om Inger foreligger en foreløbig biografi fra oktober 2020 skrevet af undertegnede og med titlen Min Inger.

Det næstældste barn af Christian og Juliane var den før nævnte Mary Minna Michelsen (1920-1991). Som hun nævner i sine erindringer om barndom og ungdom, havde Mary udlængsel og kom bl.a. til Finland hvilket opfattedes som meget eksotisk af hendes omgivelser. Hun blev efter hjemkomsten gift med Sigurd Oskar Nielsen (1914-2007), og de overtog Hvidet i 1956. De fik fire børn, Karin Jane, Dinna Marie, Frands Edvard og Georg Bernhard. Mary havde en poetisk begavelse, og ud over festsange viste hendes begavelse sig i et protestdigt affødt af Erik Aalbæk Jensens roman Perleporten. Mary og mange på egnen fandt at romanen udleverede flere Lendum-boere på en urimelig måde, og Marys digt fandt vej til hovedstadsaviserne. Når storesøster Esther blev spurgt om Perleporten, var hendes korte svar: ”Det er ikke mig som er forbillede for romanens Ester.”

Parrets tredje og sidste barn var Jens Ejner Michelsen (1928-2021). Han regnede som ung mand med at han skulle uddannes i landbruget, men han kom på højskole og fik smag for boglig lærdom. Han blev uddannet som lærer og havde en mangeårig karriere som lærer på Risskov skole. Sideløbende med hans lærergerning interesserede han sig for investeringer og blev en drivende kraft ved oprettelsen af investeringsselskabet Difko. I fritiden førte han sin fars religiøse engagement videre bl.a. gennem arbejdet i Y’s Men som er en velgørende og kristent baseret støttegruppe for KFUM. Dette arbejde medførte en mængde udlandsrejser som ofte blev foretaget med hans hustru Ellen Margrethe Hansen (1927-1991) og senere med hans anden hustru Gudrun født 1933. De to hustruer var søstre, og Jens Ejner nåede at fejre sølvbryllup med dem begge. Med Ellen Margrethe fik han to sønner Bent født 1957 og Kristian født 1959. Kristian døde i 1984 ved en ulykkelig voldshændelse.

Bilag 1. Esther Margrethe Michelsens aner

Bilag 2. Christian Frederik Harald og Juliane Kristjanes efterslægt

Bilag 3. Sognekort